Ik heb lange tijd het zelfde idee gehad over osmose water, maar ik ben daar ondertussen toch enigszins van teruggekomen.
Camu5 schreef:
Geen probleem, kzeg u gewoon hoe de natuur werkt, en de natuur werkt zeker niet met osmose water. Alle rivieren en vijvers en ponden worden meestal gevuld door regenwater, het is de bodem en andere factoren die de ph gaan beinvloeden zoals temperatuur+hout of steen. De dieren die dan daarin opgroeien hebben ongeveer hun 'ideale' omgeving denkt de mens..niks is verder van de waarheid.
Dit is een beetje een rare uitspraak? Uiteraard is hun natuurlijke habitat de 'ideale' omgeving.
Een dier uit de Amazone in de Sahara droppen gaat niet goed komen, bij wijze van spreken...
Er is natuurlijk een zekere marge en tolerantie, maar dar is erg soortgebonden.
Camu5 schreef:
Alleen door te neutraliseren krijg je net zwakke beestjes die in een steriele omgeving opgroeien en net daarom sneller vatbaar zijn voor veranderingen in hun omgeving.
Ik had ook wel het idee dat Osmose water inderdaad 'steriel' is, maar dat is uiteraard niet echt zo. Het water wordt niet puur gebruikt maar geremineraliseerd, daarnaast worden er natuurlijk ook allerlei bacteriën geïntroduceerd met planten, bodem, decoratie en de bewoners zelf ect.
Het is best mogelijk dat zwakte waarover je spreekt inderdaad komt van het kweken op osmose. Dat is best aanneembaar, maar daar spelen ook andere factoren sterk bij mee, de doorgedreven selectie van mutaties, wat ongetwijfeld tot een beperktere genenpool heeft geleid. De waterwaarden van de rivieren waarin de oorspronkelijke wildvang bijtjes zaten, spelen ook een rol aangezien de soort zich heeft op aangepast. Maar het is natuurlijk best mogelijk dat het doorgedreven kweken op osmose inderdaad voor een mindere tolerantie heeft gezorgd...
De vraag is natuurlijk wat kan je als gewone hobbyist daar aan doen?
Als je garnalen het goed doen op kraanwater dan is dat natuurlijk schitterend.
Maar het wil niet zeggen dat persoon A zijn kraanwater geschikt is dat, dat voor persoon B ook geld.
Als je echt een kweker bent, met meerdere bakken dan heb je misschien meer opties om te experimenteren en bij een groep geleidelijk meer en meer kraanwater te gebruiken. Om zo generatie na generatie een grotere tolerantie te verkrijgen. Maar dan geld bovenstaande nog steeds, niet alle kraanwater is gelijk. Maar zo iets is voor de gemiddelde hobbyist natuurlijk niet echt haalbaar.
De realiteit is dat Caridina garnalen het vaak gewoon niet doen op kraanwater, er komt geen nakweek of in het slechtste geval serieuze uitval.
Dan kan je ofwel de groep hun leven laten uitdoen of, een aanpassing maken. De manier waarop staat natuurlijk vrij.
Regenwater kan inderdaad een goede optie zijn, er waren verschillende leden die daar met succes op kweekten. Helaas heeft niet iedereen toegang tot (zuiver) regenwater. Actieve bodems kunnen ook helpen, maar soms niet genoeg en dan is Osmose nog zowat de enige optie die overblijft, naast Ph/kh verlaging middeltjes, welke doorgaans geen duurzame oplossing zijn.
Je hebt inderdaad gelijk dat de waarden die op het forum en de rest van het internet te vinden zijn, richtlijnen zijn. Niet meer of minder
Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Uiteraard zijn er meerdere wegen naar Rome, dat is het mooie van fora ed, het delen van die ervaringen.
Camu5 schreef:
Bij mensen kan je vb temperatuur nemen als vb, er zijn mensen die moeten leven in temperaturen van -20 of +40, en er zijn er bij die opgroeien in 20°c, je moet niet geleerd zijn om te begrijpen wat er gaat gebeuren als je de ene groep gaat veranderen van habitat naar de andere groep.
Uiteindelijk past men zich aan, het duurt gewoon even.
Aan jouw de keuze of je ze in hun 'ideale omgeving houdt' of ze laat wennen aan een 'andere ideale omgeving'
Een mens overleeft niet in een temperatuur van -20

. Zonder warmte, zij het in de vorm van kleding en/of beschutting en verwarming sterven wij even goed. Met andere woorden, wij passen onze omgeving aan naargelang onze behoefte. Ik heb garnalen nog geen vuurtjes zien stoken of een jas maken
Sommige dieren hebben nu eenmaal minder aanpassingsvermogen. Sommige diersoorten hebben weinig last van de klimaatverandering en weten zich inderdaad aan te passen -maar wat je even voor de gemakkelijkheid vergeet- diegene die dat niet kunnen, sterven onherroepelijk uit.
Dergelijke evolutie gebeurt niet op 1-2-3, kijk maar naar andere ongewervelden die in de natuur steeds meer in problemen komen.
Maar dit alles is nogal off topic, en beantwoord de vraag van TS niet. Misschien kan een modje deze bedenkingen verplaatsen naar waterwaarden?