Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 18 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: do 08 okt 2015, 19:29 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
wat zie ik over het hoofd? ik begin langzamerhand echt een neiging te krijgen om helemaal met de hobby te stoppen. na zoveel inlezen en geld erin te gestopt te hebben gaat het toch mis

het is een 60cm bak met akadama,oxydator,osmosewate aangesterkt met gh+,aquaflow ,verwarming, 3 mossoorten! en veel meer, super de luxe dus
heb 4 taiwans en 6+ spotted heads verloren! apart genoeg geen 1 f1 is overleden

bak is 1 maand ingedraaid en dit zijn de waarden,
(de garnalen zijn allemaal van 1 kweker die ik sinds zaterdag heb)
no3 = 0
no2 = 0
gh = tussen 3 a 5
kh = 0
ph= 6
cl=0

en ge geleidbaarheid van mijn bak is circa 290 microsiemens

de kweker hield ook in gelijke waarden met geleidbaarheid van 300 microsiemens

wie o wie kan me helpen voordat het te laat is?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: vr 09 okt 2015, 09:56 
White Pearl

Geregistreerd: di 26 feb 2013, 23:52
Berichten: 216
Woonplaats: As (Limburg)
op wat voor water zaten ze bij de kweker?

hoe is het overzetten verlopen? heb je dit correct gedaan?

_________________
crystal red: s+ tem sss smiley
taiwan bee
Pinto
super crystal red 'santa'
ghost bee
yellow king kong
aura blue
steel blue
deep blue tiger
tangerine tiger
red tiger
galaxy tiger
Bloody mary
tangtibee
skunk bee
PRL Benibachi
PRL M-line


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: vr 09 okt 2015, 13:56 
White Pearl
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 29 jan 2012, 10:08
Berichten: 239
Woonplaats: Mol
gH tussen 3 en 5 is wel een beetje een vreemde meting.
Zijn dit meetresultaten door middel van een teststrip?
Fosfaat (PO4) kan ook een boosdoener zijn.
Wat bedoel je met veel meer?
Cabomba?

_________________
De garnaal die slaapt, wordt door de stroming meegevoerd.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: vr 09 okt 2015, 15:35 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
ik den dat het botsende bacterieculturen zijn,
ik ga morgen een furanol behandeling doen. hoe moet ik het doen?
moet ik me filter aqua flow 100 eruit halen of erin latten zitten?
1 dag daarna een grote waterwissel of niet etc?

heb nog maar 2 taiwans over :(
paar f1 en klein groep spotted head

getest met teststrips idd


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: vr 09 okt 2015, 21:09 
Pinokio Garnaal

Geregistreerd: zo 21 dec 2014, 08:56
Berichten: 72
Woonplaats: Bornem
Furanol (dosering volgens inhoud aqua ) oplossen in aparte emmer of zo en dan toevoegen aan aquarium
Filter gewoon inlaten en pas na 4 dagen water verversen (50 % verversen)
Daarna terug de gewone verversingen (ik doe wekelijks 10 % , maar heb geen dicht bevolkte aqua's , zou dus voorlopig voor jou ook moeten volstaan.)
Zo deed ik het zonder problemen te hebben op het niveau van de filter.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: vr 09 okt 2015, 22:02 
Wine red taiwan bee
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 10 mei 2012, 22:18
Berichten: 2939
Woonplaats: Schiedam
Ligt het niet aan de mineralen?
Ben er niet helemaal in thuis maar volgens mij heb je speciale mineralen om je water aan te sterken

Ook vind ik persoonlijk 4 weken indraaien kort zat voor een garnalenbak.
Zelf hou ik minimaal 6 weken aan bij garnalenbakken.
Voor vissen vind ik 4 weken wel ok maar die start ik altijd op met oud water :)
Bij garnalen neem ik minder risico omdat ze gewoon wat gevoeliger zijn.

_________________
Voor al uw vragen beschikbaar!

Nobody said it was ieSie


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: za 10 okt 2015, 11:25 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
gewoon-ieS schreef:
Ligt het niet aan de mineralen?
Ben er niet helemaal in thuis maar volgens mij heb je speciale mineralen om je water aan te sterken

Ook vind ik persoonlijk 4 weken indraaien kort zat voor een garnalenbak.
Zelf hou ik minimaal 6 weken aan bij garnalenbakken.
Voor vissen vind ik 4 weken wel ok maar die start ik altijd op met oud water :)
Bij garnalen neem ik minder risico omdat ze gewoon wat gevoeliger zijn.


ja klopt je moet puur osmosewater aansterken met mineralen, hiervoor gebruik ik saltyshrimp bee mineral gh+.

mijn bak is 4 a 5 weken ingedraaid met een ingedraaide filter die al minimaal 5 maanden in 1 van mijn vuurtjesbak zat.(had 2 aqua flow filters in 1 van mijn bakken als back-up voor het geval een filter begeeft en voor nieuwe opstart bakken)
het ligt zowieso niet aan mijn waarden want als het NIET goed was ingedraaid zou ik het zeker merken bij mijn meetresultaten, meten is weten he :p
da nitraat zou dan zeker omhoog schieten en niet 0 zijn


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: za 10 okt 2015, 12:06 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 995
Woonplaats: Itegem
Hoe heb j ze overgezet en inderdaad heel belangrijk op welke waarden zaten ze bij de kweker. Belangrijk gegeven om het overwennen op af te stemmen.

Een botsing met vercshil in bacteriecultuur is zeker ook een piste om te volgen. hierdoor ben ik namelijk ook al eens een hele bak aan verloren. Furanol kan helpen als het ondertussen niet te laat is.
Vaak geef ik de garnaaltjes of planten een furanol bad voordat ze de bak ingaan bij het overwennen.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: za 10 okt 2015, 12:19 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
dela vega schreef:
Hoe heb j ze overgezet en inderdaad heel belangrijk op welke waarden zaten ze bij de kweker. Belangrijk gegeven om het overwennen op af te stemmen.

Een botsing met vercshil in bacteriecultuur is zeker ook een piste om te volgen. hierdoor ben ik namelijk ook al eens een hele bak aan verloren. Furanol kan helpen als het ondertussen niet te laat is.
Vaak geef ik de garnaaltjes of planten een furanol bad voordat ze de bak ingaan bij het overwennen.


ik heb druppelmethode gebruikt waarbij ik het niet te langzaam heb laten druppelen en er ong. 6 uur genomen voor het proces.

bij de kweker zaten ze op 300 microsiemens en mijn bak is 286 microsiemens. ik weet alleen dat van de kweker.

denkt u dat het te laat is om 1 week na aankoop met furanol te behandelen de gehele bak?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: zo 11 okt 2015, 07:58 
White Pearl
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 29 jan 2012, 10:08
Berichten: 239
Woonplaats: Mol
Laat je water eens testen bij een LFS.
GH,No2, No3 en Po4
Je teststrip vertelt je dat je een GH 3/5 hebt wat zeer vreemd is.
Ook No2 of no3 kan er aanwezig zijn zonder dat die strip je dat verteld, zelf vertrouw ik die strips voor geen meter.
Wat is de geleidbaarheid van het aangekochte osmosewater?
Een kruisbesmetting (botsende bacterieculturen ) zou kunnen, maar zelf denk ik dat dat pas na een week of zo zou kunnen er is ook nog zoiets als een incubatietijd bij bacteriën.
Ook zeg je dat je osmose verrijkt tot 300 uS om een gh 5 te bereiken.
Welk merk gh+ mineralen gebruik je?
Zelf verrijk ik het osmose tot Gh 6, wat neerkomt op een geleidbaarheid van 130ppm dat is dan omgerekend 195 uS voor een gh 6!
Logischerwijs kan ik je dan zeggen dat er zeker nog iets anders in je aquarium afspeelt.
Gedragen je garnalen zich vreemd, zijn ze sloom komen ze op je voer?
Zitten ze allemaal boven?
hoe warm is het water?
welk type oxydator gebruik je en hoeveel % waterstofperoxide gebruik je?
Een kuur kan je nog wel beginnen al denk ik dat dat niet de echte oorzaak is.

_________________
De garnaal die slaapt, wordt door de stroming meegevoerd.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: zo 11 okt 2015, 08:59 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 995
Woonplaats: Itegem
de kempvis schreef:
Laat je water eens testen bij een LFS.
GH,No2, No3 en Po4
Je teststrip vertelt je dat je een GH 3/5 hebt wat zeer vreemd is.
Ook No2 of no3 kan er aanwezig zijn zonder dat die strip je dat verteld, zelf vertrouw ik die strips voor geen meter.
Wat is de geleidbaarheid van het aangekochte osmosewater?
Een kruisbesmetting (botsende bacterieculturen ) zou kunnen, maar zelf denk ik dat dat pas na een week of zo zou kunnen er is ook nog zoiets als een incubatietijd bij bacteriën.
Ook zeg je dat je osmose verrijkt tot 300 uS om een gh 5 te bereiken.

Zelf verrijk ik het osmose tot Gh 6, wat neerkomt op een geleidbaarheid van 130ppm dat is dan omgerekend 195 uS voor een gh 6!
Logischerwijs kan ik je dan zeggen dat er zeker nog iets anders in je aquarium afspeelt.

welk type oxydator gebruik je en hoeveel % waterstofperoxide gebruik je?
Een kuur kan je nog wel beginnen al denk ik dat dat niet de echte oorzaak is.


Dat kan inderdaad kloppen. Bij mij was de eerste eerste uitval door kruisbesmetting ongeveer na een 2 a 3 tal weken. Ik had toen dagelijks een 5 tal dode garnalen in de bak zitten.

Meet idd ook eerst eens je osmose water. Het membraan van mijn osmose apparaat is ooit ook eens stukgegaan waardoor ik in afwachting van een nieuw toestel osmose water ben gaan kopen in een aquariumzaak. Eens met dat water thuisgekomen heb ik daar een ppm gemeten van 100 PPM!!! overduidelijk dat ze mij daar dus geen zuiver osmosewater verkochten! Er zit dus al vanalles van opgeloste stoffen in dat aangekochte osmosewater. Als ik dan gewoon maar aanleng met mineralen tot een ppm van 120, dan heb ik mijn water niet voldoende aangerijkt met mineralen. Kan je lage GH dus verklaren.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: zo 08 nov 2015, 17:53 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
het is een maandje geleden dus dacht even een update plaatsen :)

alles gaat uitstekend!
geen uitval of doden meer dus ik denk dat de boosdoener een grote uitval was. (blijft onzeker)

heb een zwangere blue bolt lopen! hopen dat de jonkies groeien en wat prachtige exemplaren oplevert :P

ik wil geen nieuwe topic openen en vroeg me dus af of ik iets aan mijn 'verzorging' moet veranderen voor een hoge overlevingskans van de toekomstige generatie :mrgreen:

ik doe om de week soms om de 2 weken gevarieerd waterwissel van 10% tot 30%
ik voer om de 2 a 4 dagen gevarieerd met tabletten (geen stofvoer)

moet ik iets veranderen of toevoegen voor een optimale groei van taiwan baby´s?????/


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: zo 08 nov 2015, 19:22 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 995
Woonplaats: Itegem
Ik doe ook niets speciaal buiten dan wat stofvoer voeren. Maar je kan ook gewoon wat van je tabletten in de vijzel of met een lepel pletten tot poeder of kleinere korrels. chitine meng ik vaak ook wat tussen het stofvoer.

Wel opletten met afhevelen van bodem of uitspoelen van sponzen voor de kleintjes. Ik doe dat altijd in een witte emmer die ik nadien afspeur onder de lamp op eventuele kleintjes die meegeglipt zijn.

blij te horen dat het terug goed gaat met je bakje. Hopelijk krijg je de kleintjes groot, maar geniet er in de eerste plaats van. Niets zo leuk om die eerste kleintjes te spotten!

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: ma 09 nov 2015, 08:43 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
geef je stofvoer om de 2 dagen of om de dag?
is chitine een must? heb nog nooit over dit product gehoord.......

uit mijn verleden weet ik dat ik snel te veel voer met stofvoer :roll:

ik geniet er zeker van, ben dan ook erg blij dat het eindelijk een keertje goed gaat.
paar taiwans als jonkies zou geweldig zijn maar ik denk dat er geen taiwan zal krijgen omdat ik betwijfel of het bedekt is met f1 of normale cr ( de kweker kon me niet garanderen of het f1 is of f223 :P ) wat helemaal super zal zijn als ze bedekt is door een taiwan.....


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: ma 09 nov 2015, 19:52 
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 04 sep 2009, 15:51
Berichten: 5131
Woonplaats: Sint Niklaas
chitine is goed voor de aanmaak van hun skelet ;)

Ben blij dat het goed gaat in de bak , niet te veel veranderen en ook geen te grote waterwissels doen . ;)

_________________
www.aquarush.be


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: ma 09 nov 2015, 21:08 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
bedankt voor de hulpzame antwoorden

kan niet wachten........... duurt lang XD

ik meet een geleidbaarheid van 320...... hoewel de volwassen exemplaren het goed doen en zwangeren krijg betwijfel ik of het ook goed is voor de jonkies, dus (weer) mijn vraagje...

is 320 als geleidbaarheid te hoog of prima?
en wat voor schomeling met geleidbaarheid is 'veilig' voor de jonkies. (dus een schommeling van max. 30 microsiemens kan geen kwaad etc?)

ik vraag dit omdat ik mijn osmosewater versterk tot ong. 270 en met dat waterwissel doe.....
dit doe ik omdat ik onder de 300 probeer te blijven zonder al te veel succes :| (dus mijn bak is 320 en doe waterwissel van 270)

ps: ik doe geen top-offs (verdampt water met osmosewater aanvullen) omdat ik niet merk dat er echt genoeg water verdampt is


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: ma 09 nov 2015, 21:23 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 995
Woonplaats: Itegem
Ik doe steeds een waterwissel met water dat aangereikt is tot de waarde die ik handhaaf.
zodat ik steeds de juiste hoeveelheid mineralen toevoeg in het bakje.
Wanneer je waarden te hoog liggen is het vaak verkeerd om waterwissels te doen met een lagere geleidbaarheid.
Wanneer er veel water verdampt stijgt uiteraard ook je geleidbaarheid. Vandaar dat ik om de 2 dagen (minimum) aantop met osmose.

Best meet je ook na je waterwissel je geleidbaarheid zodat je deze regelmatig kan controleren. Wanneer je merkt dat deze op korte tijd te sterk stijgt kan je best eens een testje uitvoeren om te zien of er geen waarden uit balans zijn.

als je diertjes het goed doen op een geleidbaarheid van 320 dan houdt je die best aan.
en idd kleine waterwissels.

van stofvoer voer ik steeds een klein mespuntje en zorg dat er steeds bladeren in het aquarium zitten in verschillende verteringsstadia.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: wat is er mis? garnalen leggen het loodje
BerichtGeplaatst: di 10 nov 2015, 10:07 
larfje

Geregistreerd: do 24 sep 2015, 20:42
Berichten: 22
ik weet wel dat me geleidbaarheid in 2 weken 3 a 4 microsiemens is gestegen, stijgt vrij langzaam.

gisteren waterwissel gedaan en zag kort daarna een garnalenrace....... zal na school even kijken of ik een nieuwe aanstaande moeder heb :lol:

me geleidbaarheid is van 218 gedaald naar 213, kleine daling toch?
ik wil me geleidbaarheid rond 300 houden omdat ik merk dat ze actiever zijn in een dat specifieke geleidbaarheid.

eens kijken hoe het zal gaan in de toekomst, ben benieuwd


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 18 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
DVGFX2 By: Matt
phpBB.nl Vertaling