Filters

Vragen over filter, verlichting, ......
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eric1957
larfje
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jan 2017, 13:54
Locatie: Sint-Niklaas (Belgie)
Contacteer:

Filters

Bericht door Eric1957 » 25 jan 2018, 20:09

Misschien een domme vraag,maar ben dan ook maar een leek.Heb momenteel twee nano bakjes.
Moet de filter 24/24 draaien,of hoeft dat niet.
Vriendelijke groeten Eric.

Gebruikersavatar
Eric1957
larfje
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jan 2017, 13:54
Locatie: Sint-Niklaas (Belgie)
Contacteer:

Re: Filters

Bericht door Eric1957 » 25 jan 2018, 20:22

Oké na wat speurwerk het antwoord al gevonden,hopelijk kunnen anderen er ook iets mee.
Bron Internet via Google.


Een aquariumfilter moet dag en nacht aanstaan. In het filtermateriaal zitten namelijk nitrificerende bacteriën die zuurstof nodig hebben. Schakel je het filter uit stopt de toevoer van zuurstofrijk water en raakt de zuurstof op in het filter. Van zodra het filter langer dan een half uur uit staat loop je het risico dat de bacteriën afsterven. Het gevolg is mogelijk troebel water en dode vissen. Die + en - die op je filter staat heeft waarschijnlijk met de doorstroomsnelheid te maken. Wat doorstroming betreft kan je stellen dat die bacteriën de tijd nodig hebben om het afval (ammoniak en nitriet) weg te werken. Stroomt het water te snel door het filter hebben de bacteriën die tijd niet. Het beste is dus wat trager stromend water door het filtermateriaal. Heb je een filter waar echt op geknepen wordt dan kan je ‘m dus best op uiterst - zetten. Sommige filters regelen de stroming ook door wanneer je ‘m op - zet meer over zichzelf te circuleren en dus minder over het aquarium met als gevolg dat de stroming in het filtermateriaal zelf dus wel toeneemt, in dat geval zet je het filter dus best op uiterst +, na een tijdje raakt het filtermateriaal dan wel verzadigd en gaat het water er ook trager door stromen.
Wanneer alle afvalstoffen uiteindelijk verwerkt zijn door zowel de mineraliserende bacteriën in het aquariumwater en de aquariumbodem en de nitrificerende bacteriën in het aquariumfilter moet je ook van de laatste afvalstoffen af geraken: nitraat en vooral fosfaat. Daar heb je dus echte planten voor nodig wil je het jezelf een beetje makkelijk maken én wil je er geen algenbak van maken.
De TL-lamp moet ‘s nachts uit! 12 uur aan, 12 uur uit, zowel vissen als planten moeten namelijk hun rust kennen, anders kan het aquarium niet goed draaien. Want ook al laat je het licht de hele tijd branden, ook planten houden het slechts zo’n 12 uur vol alvorens te gaan ‘slapen’.

Gebruikersavatar
Johan
Admin
Berichten: 8944
Lid geworden op: 12 okt 2009, 01:00
Locatie: Begijnendijk.
Contacteer:

Re: Filters

Bericht door Johan » 25 jan 2018, 21:48

Filter moet inderdaad altijd blijven draaien ;) het is wel niet zo dat na een halfuurtje de bacteriën dood zijn, zo snel gaat dat ook weer niet... gelukkig.

Gebruikersavatar
gewoon-ieS
Wine red taiwan bee
Berichten: 2787
Lid geworden op: 10 mei 2012, 22:18
Locatie: Schiedam

Re: Filters

Bericht door gewoon-ieS » 29 jan 2018, 18:30

grootste probleem met stilstaand water is dat de foute bacteriën daar goed op leven.
Voor al uw vragen beschikbaar!

Nobody said it was ieSie

Plaats reactie