Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 26 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 05 jul 2015, 19:53 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Hallo allemaal mijn naam is Douwe.

Bij deze wou ik graag wat informatie over de basisinrichting voor een garnalenbak.
De afmetingen worden ws 150cm lang 20cm diep en max 40 hoog.
Zowiezo wel een mooie maat voor de garnalen d8 ik of zou ik de bak toch dieper moeten maken en maakt de hoogte veel uit omdat garnalen toch veel op de bodem zitten?
In mijn vorige bakken zwommen ze toch ook wel hoog dus zo rond de 50 cm.

Wou zelf akadama grond o.i.d. combineren met filterzand als bodem.
Planten uitzoeken zal me zelf wel lukken denk ik maar alle advies is welkom.
Mijn vragen gaan meer over de filtering van het water welk soort filter sponsfilter?? en is 1 genoeg?
Of 1 links en 1 rechts onder en of boven?
Belichting wordt ws led moet ik over de hele lengte verlichting of kan ik aan beide kanten een iets donkerder plekje laten?
En de co2 hoor ik verschillende verhalen over heb het zelf in mijn vorige cichliden/garnalenbakken ook niet gebruikt maar die waren dan ook 1.65m lang en 2 m lang en 60 diep en hoog maakt dit ook nog verschil?
Maar na verloop van tijd wel alg maar daar zijn de meningen over verdeeld en kan van allerlei oorzaken hebben heb mezelf al wel een beetje ingelezen.

Alle meningen kritiek zijn welkom.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 05 jul 2015, 21:14 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 994
Woonplaats: Itegem
Dat gaat een mooi groot zwemparadijs worden voor je garnaaltjes. Super :D
ik zou toch minimaal 30 diep gaan. Zo heb je meer mogelijkheden voor je inrichting.
Als je al sponsfilters in je bak gaat hangen nemen deze al veel plaats in. Met zo een lengte zou ik er zeker meerdere dubbele sponsfilter hangen of een sterkte buitenfilter overwegen, of filtermatten.
Die dubbele sponsfilters hang je gewoon met zuignappen achteraan het aquarium en verdeel je het gewenste aantal over de lengte. Hoogte maakt zoveel niet uit denk ik.
Mss kun je het ook overwegen om je bak op te delen in twee of drie?

Met co2 kan je makkelijk wat moeilijkere plantjes houden, maar gebruik het zelf ook niet. En indien je kiest voor een lichtbalk kan je overal planten houden.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 05 jul 2015, 22:48 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Bedankt voor je reactie dela vega.

Dat van die diepte heb je gelijk in maar omdat ik toch met een beperkte ruimte zit ben ik er nog niet zeker van.
Als het puur voor de inrichting is dan valt het wel mee gaat me dan meer om de levende have die erin komt.
Dus het filter wordt een buitenfilter.
waarom zou ik de bak opdelen? Voor meerdere soorten garnalen?
De lengte van de verlichting keek ik dan puur naar de prijs hoe korter hoe goedkoper zag ik maar er is vast veel moois te vinden voor weinig hoef niet nieuw.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 05 jul 2015, 23:49 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 994
Woonplaats: Itegem
Idd opdelen zodat je meerdere soorten kan houden of je kweek in gradaties kan uitsorteren. Dit laatste vind ik bijzonder boeiend.
ik heb laatst een nieuwe T5 verlichtingsbalk gekocht van 120 cm ( uitschuifbaar tot 150 ook denk ik) met 2 t5 lampen 2x 54 watt voor 65 euro. Merk is odyssea en ben er tevreden over.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: ma 06 jul 2015, 17:49 
Babaulti Groen
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 27 jan 2013, 11:46
Berichten: 827
Woonplaats: Meerhout
Wou zelf akadama grond o.i.d. combineren met filterzand als bodem.
Zou ik niet doen, je akadama is te snel uitgewerkt en vervangen is een hel, zeker als je nog eens zand hebt.

Planten uitzoeken zal me zelf wel lukken denk ik maar alle advies is welkom.
bijna alles kan wel, bacopa zou ik laten en zeker je planten een paar dagen in quarantine en spoelen

Mijn vragen gaan meer over de filtering van het water welk soort filter sponsfilter?? en is 1 genoeg?
Of 1 links en 1 rechts onder en of boven?
Buitenfilter is beste, ofwel een bodemfilter met 2uitlaten links en rechts.
1of2 gewone sponsfilters zijn zeker niet genoeg

Belichting wordt ws led moet ik over de hele lengte verlichting of kan ik aan beide kanten een iets donkerder plekje laten?
Voor je planten veel licht, garnalen hebben geen licht nodig maar dan is de kleur fletser

En de co2 hoor ik verschillende verhalen over heb het zelf in mijn vorige cichliden/garnalenbakken ook niet gebruikt maar die waren dan ook 1.65m lang en 2 m lang en 60 diep en hoog maakt dit ook nog verschil?
co2 is puur voor je planten, het is altijd een meerwaarde, je moet zelf uitmaken of je makkelijke planten wil of moeilijkere, daar baseer je co2 op, geen co2 vervangers gebruiken, veel produkten zijn niet goed voor garnalen

_________________
Shrimps:
F1-CR low-BTOE-CR high-Peru zebra's-Wildkleur vuur-Orange sakura SS-Red sakura SS-Vuurtjes-Blue dream-Carambellus puer-Japonica's-carbon rilli-Macrobrachium Lanchesteri-Marmerkrreftjes
L-nummers
L144-L181-L183-Red fire ancistrus


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: ma 06 jul 2015, 22:34 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Bedankt voor je reactie wikkes
Dus geen akadama alleen filterzand en er dan zelgemaakte voedingsballetjes of kant en klare bij steken voor m'n planten dat werkte bij mij de vorige keren ook best goed.
Dus buitenfilter komt er.
Ledverlichting had ik al mooie gevonden hierbij de link https://www.lumenledverlichting.nl/led- ... akket.html moet ik nog verschillende kleuren nemen voor m'n planten of zou alleen wit voldoende zijn bij deze kan je alles instellen als ik het goed begrijp.
Dus eerst proberen zonder co2.

Allemaal bedankt voor de reacties


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: ma 06 jul 2015, 23:14 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Dela vega om op je opdeel idee terug te komen.
Wil hier niet mee gaan kweken is puur voor de rustgevendheid als het kan wou ik er wel 2 soorten garnalen in doen.
En die tl balken kan je me daar een linkje o.i.d van geven?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: ma 06 jul 2015, 23:52 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Deze is compleet en de prijs valt mee http://www.ledlint.nl/timecontroller1


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: di 07 jul 2015, 08:30 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 994
Woonplaats: Itegem
via deze link vindt je de tl balk die ik laatst gekocht hebt.
http://www.aquariaveldhuis.nl/index.php ... ctID=18826

Het opdelen is idd gewoon maar om te kunnen uitselecteren of verschillende soorten te houden.
Maar een mooi groot showaquarium is zeker veel mooier zoals je van plan bent.
via google kan je ook een kruisingsschema vinden waarop je kan zien welke soorten je bij elkaar kan houden en die onderling niet met elkaar kruisen.

https://www.google.be/url?sa=i&rct=j&q= ... 7016333970

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: di 07 jul 2015, 18:49 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Dank je dela vega het schemap had ik al helemaal doorgeplozen heb de white pearls en citroengarnalen zelf al eens gehad.
Denk dat ik nu voor blauw en of rood ga


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: do 09 jul 2015, 19:30 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Nog 1 ding waar ik nog wat meningen over wil horen zit zelf nog te dubben over de bodem.

Mijn keus was filterzand de grofste om de planten te laten wortelen of maakt de korrelgrootte niet uit?
En voor de garnaaltjes welke korrel maakt dat nog wat uit?
http://www.huisdierexpress.nl/aquarium-grind-zwart of deze.
http://www.123terrariumgigant.nl/a-3912 ... ne-per-kg/ of deze.

Zwart is natuurlijk wel mooier of ik moet een deel zand zonder planten maken.
Wat zou het beste zijn voor de planten? zand blijft de troep natuurlijk wel mooi opliggen en bij grind gaat het ertussen zitten.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: do 09 jul 2015, 19:38 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 994
Woonplaats: Itegem
hoe groffer hoe meer voeding er tussen de bodem verdwijnt en gaat rotten. heb dit probleem nu zelf ook met mijn akadama waar veel stofvoer in de bodem verdwijnt.
de allerkleintjes duiken wel in de bodem, maar eten denk ik niet alles op.
Ik ga nu ook wat slakken inzetten om de bodem om te voelen en op te ruimen.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: do 09 jul 2015, 19:40 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 994
Woonplaats: Itegem
voor de planten denk ik dat het weinig uitmaakt. die wortelen volgens mij overal wel tussen. nu ja ben ik echter geen plantenexpert.

Je kan je bodem ook proper houden met een hevelklok.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: vr 10 jul 2015, 20:04 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Ok bedankt voor je reactie dela vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: vr 17 jul 2015, 23:57 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Hallo allemaal.

Dit zijn de ontwikkelingen.
De bak wordt op maat gemaakt 1.70m lang 35cm diep en 40cm hoog.
Bodem wordt gedeeltelijk filterzand en http://www.huisdierexpress.nl/aquarium-grind-zwart.
pomp heb ik een bieding op gedaan ws een eheim professional 2222.
Hout wordt zondag gebracht.
Onderkast wordt gemaakt van steigerhout met 2 schuifdeuren.
Verlichting wou ik led proberen maar heb hier geen ervaring mee zal dit genoeg zijn?
http://www.ledlint.nl/timecontroller1 dan met de ledstrips van 150 cm of zal ik meer nodig zijn?
is de 2de link bij google.

Daarna plantjes dacht zelf hier aan.
Riccia voor schaduw en kleine garnaaltjes natuurlijk niet over het hele oppervlak.
http://www.aquariumplantenshop.nl/anubias-barteri
http://www.aquariumplantenshop.nl/hydro ... tripartita
Hydrocotyle tripartita (Japanse waternavel)

Eerst niet teveel planten even aankijken of het een beetje goed gaat.
Vis en garnalenbestand zat ik te denken aan.
Blue fairy garnalen

Red rili garnalen

http://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-t ... ousPage=lr

http://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-t ... ousPage=lr

http://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-t ... ousPage=lr

En dan als scholenvis http://www.hobbykwekers.nl/zoetwater/it ... ora-galaxy

En wat algeneters http://www.heems.nl/dwerg-algeneter-oto ... -vittatus/

De garnalen heb ik dus nog geen keus uit kunnen maken.
Zal wel max 2 soorten worden omdat de sterksten gaan overheersen deze soorten kruisen niet volgens de tabel tenminste als ik goed heb gekeken.
Als 3 varianten zouden kunnen in 1 bak hoor ik het graag.

Op en aanmerkingen kritiek zijn welkom.

Groeten Douwe


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: ma 20 jul 2015, 10:48 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
De Eheim 2222 gebruik ik als extra deze zou het wel kunnen doen omdat er toch veel liters afgaan maar dan heb ik direct een pomp die ik kan gebruiken voor het bodemafzuigen.

Eerste partij hout is inmiddels binnen


Laatst bijgewerkt door SuperDuke1981 op ma 20 jul 2015, 10:56, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: ma 20 jul 2015, 10:52 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: di 21 jul 2015, 09:15 
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 12 okt 2009, 01:00
Berichten: 9164
Woonplaats: Begijnendijk.
Vet stuk hout ziet er veel belovende uit !!

_________________
www.AquariumIdee.be


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: di 21 jul 2015, 10:09 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Dank je Johan.
Dit is 1 stuk hout past in de hoek is gezaagd.
met een stuk of 10 tanden en 8 kleinere stukken kienhout.
Hoe ik het ga plaatsen ben ik nog niet over uit eerst de bak en kast binnenkrijgen.

Groeten Douwe


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 27 sep 2015, 11:37 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Hallo allemaal.

Het aquarium is binnen al het brandhout past er iig in.
Zo maar even een idee.

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 27 sep 2015, 16:54 
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 12 okt 2009, 01:00
Berichten: 9164
Woonplaats: Begijnendijk.
Wow ferme bak :o wordt mooi :D

_________________
www.AquariumIdee.be


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 27 sep 2015, 17:42 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Dank je Johan.

Weinig nieuws hier op de forums trouwens wel veel op de facebookgroepen.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 27 sep 2015, 17:43 
Babaulti Blauw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 17 nov 2010, 19:02
Berichten: 994
Woonplaats: Itegem
massive!! :D
wordt wel knap denk ik.

_________________
Grtz,
Dela Vega


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 27 sep 2015, 19:14 
larfje

Geregistreerd: di 30 dec 2014, 12:49
Berichten: 32
Dank jewel Dela.

Tis wel veel ben iets te enthousiast geweest met inkopen op mp.
Maar zoals ik ben moet er ook alles in, heb er het mopani hout maar uitgelaten waren ook nog 10 stukken.

Zal deze week eens wat zand, grind, tempex voor de terrassen toevoegen.
En wat betere foto's zodat je de overhangende tanden links in de bak wat beter ziet.
Mijn idee was eigenlijk het hout links te laten begroeien met mos.
Midden rechts bij de terrassdelen dus planten.


Groeten Douwe


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Nieuwe garnalenbak opstarten
BerichtGeplaatst: zo 27 sep 2015, 22:44 
White Pearl

Geregistreerd: ma 02 mei 2011, 18:37
Berichten: 212
Woonplaats: Amsterdam
dela vega schreef:
hoe groffer hoe meer voeding er tussen de bodem verdwijnt en gaat rotten. heb dit probleem nu zelf ook met mijn akadama waar veel stofvoer in de bodem verdwijnt.
de allerkleintjes duiken wel in de bodem, maar eten denk ik niet alles op.
Ik ga nu ook wat slakken inzetten om de bodem om te voelen en op te ruimen.

Ik gebruik voederschaaltje. Heb een transparante pijp gehaald waarmee ik een kleine trechter verleng en laat zo voeder in het schaaltje neerdalen. Dat voorkomt veel ellende waar je nu last van hebt ;) . Bij water verversen met een heveltje ook de bodem opzuigen kan geen kwaad. Groet


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 26 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
DVGFX2 By: Matt
phpBB.nl Vertaling